Waarom vrijwilligerswerk in het buitenland?

Heb jij weleens nagedacht om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Je helpt een ander, ontwikkelt jezelf en kunt meteen de cultuur en taal van een onbekend land leren kennen. Sounds perfect, toch? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het zeker een unieke ervaring is. Daarom kan ik het iedereen aanraden om als vrijwilliger je grenzen te gaan verleggen. Letterlijk én figuurlijk. Ik geef je vijf redenen waarom.

5x voordelen voor vrijwilligerswerk in het buitenland

1. Je kunt iets moois voor een ander betekenen
Het maakt niet uit of je aan de slag gaat voor een kindertehuis, je handen uit de mouwen steekt bij een dierenasiel of in een buurthuis voorlichtingen gaat geven: je helpt anderen die het minder hebben. Eindeloos veel projecten kunnen jouw kennis en ondersteuning hard gebruiken. Als vrijwilliger draag je, op jouw manier, een steentje bij om de wereld een klein beetje mooier te maken!

2. Jezelf leren kennen
Volgens mij zijn er weinig betere omstandigheden voor zelfkennis dan het doen van vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kom je in situaties terecht die misschien helemaal nieuw voor je zijn. Je leert wat je sterke punten zijn en hoe je anderen hiermee kunt helpen. Ook zal je wijzer worden over de eigenschappen zijn die je nog kunt ontwikkelen.

3. Op reis naar zelfstandigheid
Als vrijwilliger wordt je in het diepe gegooid en leer je om in je eentje om te gaan met nieuwe situaties. Je zal voor jezelf moeten zorgen en voor jezelf op moeten komen. Eén grote uitdaging, so be prepared! Het tonen van initiatieven en je flexibiliteit en geduld zullen goed worden uitgedaagd. Het moet wel heel gek lopen om niet een stuk zelfstandiger uit je buitenlandse avontuur te stappen!

4. Geluk is leren waarderen wat je hebt
Als je langere tijd in het buitenland bent, zie je hoe daar wordt geleefd en gewoond. Je merkt hoe groot de verschillen kunnen zijn met Nederland. Zelf heb ik tijdens mijn vrijwilligerswerk in Suriname geleerd om niet te focussen op wat je niet hebt, wat je mist en graag zou willen. Maar om te kijken naar wat je wél heb en om dit meer te waarderen.

5. Meer dan alleen jezelf ontwikkelen
Vrijwilligerswerk in het buitenland is de ideale situatie om een vreemde taal te leren. Het wordt enorm gewaardeerd als je je best doet om je verstaanbaar te maken in de lokale taal. En iedereen vind het leuk om jou daarbij te helpen! Jij brengt anderen wat bij en andersom. Ook staat vrijwilligerswerk natuurlijk hartstikke goed op je CV.

Vrijwilligerswerk in het buitenland klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar denk vooraf wel goed na of het echt bij je past. Het is zeker geen ontspannen vakantie waar je tot rust komt! Naast fysiek kan het emotioneel ook erg zwaar zijn. I’ve been there too. Bereid je dus goed voor om er met de juiste instelling in te stappen. Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland een hele bijzondere ervaring die niemand van je af kan nemen!

Heb jij vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan of overweeg je het te gaan doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.