Vluchtvertraging? Dit zijn je rechten

14625399_10207280896251254_1706347222_n

Wat is er nog vervelender dan wachten tot je het vliegtuig in kunt stappen? Vertraging. Oftewel: nóg langer wachten. Mijn laatste vlucht was zo’n drie uur vertraagd. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat je soms recht hebt op tegemoetkoming. Dat verzacht de pijn van een vertraging een beetje. Op Eindhoven Airport valt weinig te beleven dus ging ik, killing time, op zoek naar de rechten op compensatie bij een vluchtvertraging. Ik heb het voor je op een rijtje gezet. Just in case.

Hoe krijg je compensatie bij vertraging van je vlucht?

Uiteraard zit je niet op een vluchtvertraging te wachten. Want juist op reis is tijd zo kostbaar. Mijn ervaring is dat vliegtuigmaatschappijen niet bepaald hun best doen om je over een mogelijke een vergoeding te informeren. Logisch. First things first, voldoet je vliegreis aan de voorwaarden voor een compensatie?

  • De vlucht is vanaf een luchthaven in de Europese Unie. Het maakt niet uit met welke luchtvaartmaatschappij.
  • De vlucht is vanuit een land buiten de Europese Unie naar een luchthaven binnen de Europese Unie, met een Europese luchtvaartmaatschappij.

Check? Lees dan verder.

Waar heb je precies recht op bij een vluchtvertraging?

Als je drie uur of meer later dan gepland aankomt op je bestemming, kom je in aanmerking voor een financiële compensatie. En dat is toch fijn. Dit zijn de regels:

– 250 euro voor vluchten tot en met 1500 km
– 400 euro voor vluchten van meer dan 1500 km binnen de Europese Unie en alle andere vluchten tussen de 1500 en 3500 km
– 600 euro voor vluchten van meer dan 3500 km

Erg handig om te weten: bij alle vluchtvertragingen van meer dan vijf uur mag je afzien van de reis. Je hebt dan recht op volledige terugbetaling van je ticketprijs! Bij een retourvlucht moet de luchtvaartmaatschappij je zelfs een gratis een alternatieve terugvlucht aanbieden. Wel zijn er uitzonderingen. Zo heb je bijvoorbeeld bij extreme weersomstandigheden of stakingen geen recht op compensatie.

En waar heb je nog meer recht op?

Afhankelijk van de lengte van je vlucht en de vertragingsduur moet de luchtvaartmaatschappij je ‘verzorging’ aanbieden. Dit zijn de criteria:

– Bij een vlucht van 1500 km of minder, met een vertraging van 2 uur of meer
– Bij een vlucht van meer dan 1500 km binnen de EU en alle andere vluchten tussen de 1500 en 3500 km, met een vertraging van 2 uur of meer
– Bij een vlucht van meer dan 3500 km buiten de EU, met een vertraging van 2 uur of meer

In deze gevallen heb je recht op:
– Eten en drinken
– De mogelijkheid om twee telefoongesprekken te voeren of e-mails te sturen
– Gratis accommodatie als je één of meer nachten moet wachten op je vertraagde vlucht

Wat doe je na je vliegtuigvertraging?

Bij recht op compensatie moet je een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij. In de algemene voorwaarden staat binnen welke termijn dit moet. Een claim indienen kan ook via de website van Vlucht-Vertraagd.nl. Binnen drie minuten zie je al of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Easy as pie.

Laat je dus voortaan niet zomaar afschepen met een voucher voor een kopje koffie of thee. Want vaak heb je bij vluchtvertraging recht op veel meer! Hopelijk heb je deze informatie niet nodig, maar mocht je in de situatie komen: good luck!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.