Hoe maak je de beste foto’s met je smartphone?

Maak jij ook veel foto’s met je smartphone? Vast wel! Je telefoon heb je, in tegenstelling tot je spiegelreflexcamera, op reis altijd wel bij de hand. De camera’s van smartphones worden -gelukkig- ook steeds beter. Soms kun je met wat kleine tips and tricks een veel betere foto maken. En met die mooie herinneringen op beeld kun je je vakantiegevoel wat langer vasthouden! Ik geef je 10 concrete tips voor foto’s met je smartphone.

Tips voor foto’s met je smartphone

1. Om de beste beeldkwaliteit uit je camera te halen, begin je bij de resolutie. Stel de hoogste resolutie in, zodat je foto uit de meeste pixels bestaat. Hoe meer pixels, hoe beter de kwaliteit.

2. De basis voor een goede foto? Het juiste gebruik van licht. De HDR-modus helpt je om het maximale uit de belichting van je camera te halen. Een tip voor foto’s binnenshuis: fotografeer altijd met licht in je rug. Buiten kan licht, bijvoorbeeld door zonnestralen, juist veel extra sfeer geven. ’s Ochtends vroeg als de zon net is opgekomen en ’s avonds voordat de zon ondergaat, heb je meestal het beste licht voor foto’s. Mooie tijdstippen dus om je reisbestemming te ontdekken én vast te leggen!

3. Smartphones zijn vaak goed in het maken van mooie close-ups. Goed voor fotograferen van dichtbij is een foto met een kleine scherptediepte, oftewel een wazige achtergrond. Oké, practise makes perfect: kruip zo dicht mogelijk op het onderwerp en focus door op dat deel van het scherm te tikken dat je scherp wilt hebben. Door je telefoon speels te draaien, kun je een leuke invalshoek creëren.

4. Het gebruiken van rasterlijnen op je camera helpt je met het maken van uitgebalanceerde foto’s met je smartphone. Met horizontale en verticale strepen verdeel je het scherm in negen vlakken en kun je het onderwerp van de foto goed centraal zetten. Easy!

5. Om betere foto’s te maken is het belangrijk om je telefoon stil te houden. Pak je telefoon vast met twee handen, zoals bij een echte camera. Je hebt ook vast wel eens gemerkt dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken van de knop en het moment dat je smartphone een foto maakt. Gevolg: een onscherpe foto. Houd je camera dus één à twee seconde stil.

6. Het resultaat van zoomen met je telefoon? Onscherpe foto’s met veel korrels. Want zoomen met een smartphone betekent meestal pixelverlies. Negeer daarom de zoomoptie en ga zo dicht mogelijk naar het onderwerp om de foto te nemen. Of snij je foto later netjes bij.

7. De flits van de meeste smartphones is erg hard. Naast het negeren van de zoomfunctie, kun je daarom ook beter de flits van je telefoon uitzetten. Probeer te fotograferen op goed verlichte plekken.

8. Bij toeval kwam ik erachter, door de fotoknop te lang ingedrukt te houden, hoe handig de burst-modus kan zijn. Deze modus maakt héél snel achter elkaar een reeks foto’s. Perfect voor een snel bewegend onderwerp!

9. Fact: op je telefoon heb je het vaak niet door dat de lens van je camera snel vies wordt door vingerafdrukken of stof. Dit blokkeert het licht en kan zorgen voor vreemde lichteffecten. Vergeet dus niet om de lens van je camera regelmatig schoon te maken. Enne, pas op dat je de lens dan niet krast.

10. Natuurlijk kun je de standaard camera op je telefoon gebruiken, maar sommige apps geven je reisfoto’s nét dat beetje extra. Met bijvoorbeeld Snapseed kun je allerlei bewerkingen zoals scherpte en lichteffecten toepassen. Of met VSCO Cam kies je de allerbeste filter. Zo maak je je foto’s snel hartstikke Instagram-waardig!

Nog een handige tip: soms is er geen tijd om je smartphone te ontgrendelen, de camera op te zoeken en te openen. Zet je camera daarom op het vergrendelscherm zodat je snel ergens een foto van kunt maken.

Remember: the best camera is the one that’s with you! Wat zijn jouw trucs om de beste foto’s met je smartphone te maken? En wat zijn jouw favoriete apps om je foto’s te bewerken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.