10x wat ik mis aan Suriname

Suriname

Wat reizen betreft ben ik blessed. Ik heb al aardig veel mooie plekjes op deze aardbol mogen ontdekken. Van Aziatische jungles tot bounty stranden in de Caraïben en Amerikaanse wereldsteden tot kleine dorpjes in Afrika. Elke bestemming heeft wel iets unieks wat ik mis. Naar welk land heb ik de meeste heimwee? Op dit moment is mijn antwoord stellig: Suriname. Dit land heeft al ruim tien jaar een bijzonder plekje in mijn hart. Het is best gek eigenlijk hoe snel ik me hier thuis heb gevoeld. Wat mis ik het meest aan Switi Sranan?

Wat ik mis aan Suriname

1. Het gevoel dat je ervaart zodra je boven de ‘broccoli’s’ vliegt en de warme deken die je vervolgens voelt zodra je uit het vliegtuig stapt. Aiii Sranan! En wat geniet ik daarna altijd van de rit van Zanderij naar de stad. En nee, dat komt niet alleen door de gedachte aan de heerlijke nasi en dawet die op me staan te wachten. De warmte, de geur en het gevoel dat ik er weer ben, is niet te beschrijven. Priceless.

2. Het is geweldig hoe je in Suriname altijd op de leukste feestjes terecht komt. Dat je de jarige niet kent, maakt de fissa er niet minder op. Op Surinaamse feestjes is altijd volop eten en wordt uit volle borst gezongen. Je bil schudden op een Surinaamse pokoe, aansluiten in de polonaise of je salsamoves uit de kast halen, het kan allemaal. Lees: het moét, stilzitten is geen optie!

3. Ik ken geen andere stad zo vol contrasten als Paramaribo. Van enorme villa’s grenzend aan houten, afgebladderde huisjes, enorme stortbuien afgewisseld door een tropische zon en een synagoge naast een moskee. Het is de stad waar je als vrouw door elke man met Psssst, hé meisje’ wordt begroet, waar je een culturele wereldreis kan maken in een dag en waar op zondag stoere Surinamers hun zangvogeltjes liefkozend behandelen tijdens een heuse zangvogelwedstijd.

4. Surinamers houden van een feestje! Ook het uitgaan is in Paramaribo boeng. Elke avond kan je wel ergens op stap gaan. Van terrasjes tot bars en clubs waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen met een Chiller in je hand. In Suriname is het heel normaal dat zowel jong als oud een feestje pakken. Pas maar op, een vijftig plusser danst je er zo uit.

5. Misschien had ik deze op de eerste plaats moeten zetten. Ik ben namelijk dol op Surinaamse eten. Saoto van Blauwgrond, BBQ-kip, Joosje’s roti, teloh met trie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Soso lobi! Suriname is écht the place to be voor foodlovers. Toen ik er woonde, ben ik aardig wat kilootjes aangekomen. Kilo’s puur geluk, zullen we maar zeggen.

6. Ik word oprecht gelukkig van een wandelingetje langs de Waterkant. De ‘boulevard’ langs de Surinamerivier loopt langs monumentale panden, gezellige eettentjes in de schaduw van amandelbomen en het heeft een prachtig uitzicht op de Surinamebrug. Ik eindig liefst bij Torarica waar ik op De Pier geniet van een glas zuurzaksap. Switieee!

7. Hangmatteren. Een op en top Surinaams werkwoord. Chillen in je hangmat, het hoort gewoon bij de no spang-mentaliteit van Suriname. Wat mij betreft prima om aan te wennen.

8. Er is veel meer dan alleen Paramaribo. Surinaamse zondagen staan synoniem voor een dagje weggaan uit de stad. Meestal is het een plek waar je je hangmat vast kunt binden, zoals Republiek, Colakreek of Overbridge. Meer dan een barbecue, een koelbox vol eten, Parbobier en goed gezelschap heb je niet nodig.

9. Je bent niet in Suriname geweest als je het binnenland niet bezocht hebt. Zwemmen in sula’s, traditionele dorpjes bekijken, genieten van de ongerepte natuur, piranja’s vangen en wakker worden door het lawaai van brulapen.. need to say more? Slapen in de buitenlucht onder duizenden sterren aan de hemel maakt het plaatje compleet. Na een flinke slok Borgoe maak je je niet meer druk over alle kruipende en springende beesten in en rondom je hangmat.

10. Last but not least: ik mis mijn loved ones. Mijn chosen family. Zoals ik ze altijd zeg: un ne prati!

Ben jij weleens in Suriname geweest? Herken je dan waarom ik zo’n heimwee naar dit land heb?

5 Reacties

 1. Suri zus
  15 maart 2016 / 21:23

  Prachtig, geweldig, fantastisch geschreven! Jij hebt echt mooie herinneringen aan Su mijn dearest sisa. Love you! Sisters always. Un neprati … NEVER!! Hope to see you soon! Ik lees alle mooie en spannende reisverhalen van je met heel veel plezier! En … natuurlijk ook de leuke tips. Ga zo door!!

  • Diana
   Auteur
   16 maart 2016 / 09:36

   Mijn herinneringen aan Su zijn onvergetelijk en ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Thanks voor je prachtige woorden zus, soso lobi!
   Liefs, Di

   • Suri zus
    16 maart 2016 / 19:13

    Oja, nog vele fijne herinneringen moeten volgen. De fijne momenten die wij samen hebben doorgebracht zijn echt onvergetelijk. Jouw sisa hoopt je heel gauw weer te mogen verwelkomen. Heel veel lobi uit Su! Bosies en brasas v jouq suri zus

 2. Caroline
  4 augustus 2019 / 20:10

  Heerlijk om dit te lezen. Zo lang geleden, sapjes drinken aan het zwembad van Krasnapolsky!;)

  • Diana
   Auteur
   5 augustus 2019 / 10:22

   … wat leuk dat je je dit nog herinnert Caroline! Markoesa sap smaakt nergens zo lekker als op het dak van Krasnapolsky. Mooie tijden, konden we maar even terug!
   Liefs, Di.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.