Reizen met alleen handbagage? Dat doe je zo!

handbagage

Tot voor kort heb ik altijd met een zware koffer gereisd. Of ik nou een weekendje wegging of een rondreis van drie weken maakte, mijn overvolle Samsonite was mijn beste reismaatje. Laatst maakte ik een citytrip en ging ik de uitdaging aan om met alleen handbagage te reizen. Mission impossible, dacht ik. Maar guess what: mission succeeded. En wat een eyeopener! Het is niet alleen gunstig voor je portemonnee maar het bespaart ook veel tijd. En juíst op reis is tijd zo kostbaar. Ik ga je helpen: hoe reizen met alleen handbagage?

Tips voor reizen met alleen handbagage

Helaas, gratis ruimtebagage meenemen zit er bijna niet meer in. In vrijwel alle gevallen is alleen handbagage bij je ticket inbegrepen. Een koffer bijboeken kost weer extra geld en dat geef je natuurlijk liever uit op je reis zelf. Ook is het zonde om na een vlucht soms een uur op je koffer te moeten wachten. En ik weet niet of ik de enige ben, maar ik schiet altijd in de stress als ik mijn koffer niet snel voorbij zie rollen op de bagageband. Dus basically komt het erop neer dat er genoeg redenen zijn om alleen handbagage mee te nemen. Eén ding is zeker: als het mij lukt, dan lukt het jou ook!

1. Let goed op het formaat en gewicht 
De regels voor de afmetingen en het gewicht van je handbagage verschillen per maatschappij. Alle luchtvaartmaatschappijen zijn steeds strenger geworden, check dus vooraf goed welke regels gelden voor jouw vlucht. Hieronder vind je de huidige regels van de grootste luchtvaartmaatschappijen (afmetingen en gewicht):

KLM: 55 x 35 x 25 cm, 12 kilo
Transavia: 45 x 40 x 25 cm, 10 kilo
Ryanair: 55 x 40 x 20 cm, 10 kilo
Easyjet: 56 x 45 x 25 cm, onbeperkt gewicht
ArkeFly: 55 x 40 x 25 cm, onbeperkt gewicht

2. Een goede voorbereiding is het halve werk!   
Wees eerlijk: hoeveel bikini’s en schoenen die je meeneemt, draag je ook écht? Ik soms maar de helft. Met alleen handbagage moet je slim inpakken en dat vereist een goede voorbereiding. Zelf leg ik een week vooraf mijn trolley al klaar. Bij alles wat ik erin stop, bedenk ik: heb ik dit écht nodig? Kan ik deze kleding makkelijk combineren? En: ga ik dit ook daadwerkelijk dragen? Bij twijfel: niet meenemen. Simple as that.

3. Pak slim in
Gebruik elke centimeter van je handbagage. Slim je trolley of rugzak inpakken doe je bijvoorbeeld door kleding op te rollen en je schoenen vol te stoppen met sokken. Toch nog te veel kleding? Downgraden is simpel: met een vacuümzak kun je je kledingstapel zeker voor de helft kleiner maken! Deze truc is alleen geschikt voor kleding die mag kreuken.

4. Neem niet te veel vloeistoffen mee
Voor een paar dagen heb je echt geen flessen shampoo en potten haarmasker nodig. Daar heb je waarschijnlijk helemaal ook geen ruimte voor. Gebruik liever samples of kleine reisflesjes waarin je je shampoo en douchegel overgiet. Let op: in je handbagage mag je 10 flesjes meenemen van maximaal 100 ml per verpakking. Grotere verpakkingen die bijna leeg zijn, zijn ook niet toegestaan. Doe alle vloeistoffen in een afsluitbaar, doorzichtig zakje. Nog slimmer is het om een product dat je veel gebruikt, bijvoorbeeld zonnebrand, te kopen op je vakantiebestemming. Tip: een flesje water meenemen kan wél. Drink deze leeg vóór de bagagecontrole en vul het daarna weer voor je het vliegtuig in gaat. 

5. Vergeet je handtasje niet!
Niet te missen: een extra handtasje voor alle meest belangrijke spullen. Officieel mag je vaak maar met één stuk handbagage reizen, maar meestal wordt er niet moeilijk gedaan met een kleine tas. Geen Balenciaga City Bag dus, maar een tasje die je voor de zekerheid kunt ‘verstoppen’ op je rug. You get the picture. In mijn handtas stop ik in ieder geval alles wat ik nodig heb voor het inchecken en tijdens de vlucht: paspoort, portemonnee, iPhone, boek (een dwarsligger is ideaal voor op reis!) desinfect en een Quest Bar.

6. Be overdressed
Als je tip 2 goed hebt opgevolgd, ben je super selectief geweest in het meenemen van kleding en schoenen. De zwaarste items, zoals een jasje en spijkerbroek maar ook sneakers, trek je gewoon aan in het vliegtuig. Alles wat je aan hebt, telt niet mee bij het gewicht en de ruimte in je handbagage. Een extra vestje, sjaal en headphone horen tijdens een vlucht dus standaard bij mijn outfit!

Nog één extra tip waar je me op het vliegveld dankbaar voor zult zijn: leg je tablet en zakje met vloeibare middelen altijd bovenop. Die moet je bij de controle namelijk uit je handbagage halen. Dat scheelt je weer stress met je zorgvuldig inpakte trolley of rugzak.

Eerder gaf ik inpaktips voor je koffer. Intussen heb ik ervaren dat reizen met alleen handbagage prima te doen is! Met deze tips weet ik zeker dat het voor jou ook gaat lukken. Succes met het inpakken van je handbagage!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.