Photo diary Napels – dag 1

Een nieuw jaar, nieuw geluk én natuurlijk nieuwe steden om te ontdekken! Waarschijnlijk krijg ik zelf niet snel genoeg van het Italiaanse la dolce vita. De levendige steden, temperamentvolle mensen en de meest goddelijke smaken op je bord.. What’s not to love? Sinds kort kan ik Napels van mijn to go-list afvinken. En volgens mij is geen stad met Napels te vergelijken. Meer Italiaans kan het bijna niet! Reis je mee terug naar deze veelzijdige stad?

Photo Diary Napels – dag 1

Ik vind vliegen geweldig. Zowel de rust van het vliegen zelf als de adembenemende uitzichten. Het genieten van Napels start al vanuit het vliegtuigraampje. Want is dit geen plaatje?

First things first: food. In Napels is pizza serious business. De enige echte pizza-must go? Pizzeria Da Michele! Je herkent deze populaire plek aan de lange rij -hongerige- mensen op straat.

De simpelste smaken zijn vaak het beste. En dat weten ze bij Da Michele als geen ander. Schuif aan één van de lange tafels en geniet met volle teugen van iedere hap van je Napolitaanse pizza. Een hemelse smaaksensatie!

Ciao tutti! In alle vroegte startte ik mijn dag in Vomero. Deze wijk ligt op de heuvel San Martino, die je met de funicolare kunt bereiken. Zelf liet ik het treintje voor wat het was en koos ik voor een stevige wandeling. De klim leverde onderweg al de mooiste plaatjes op.

Bij Napels denk je waarschijnlijk ook aan maffia, vuil en vervallen wijken. Het is inderdaad één van de meest arme steden van Zuid-Europa. Dat merk je als je door de krappe steegjes loopt, waar de geurige was boven je hoofd hangt te drogen. Hier waan je je even op een ander continent en in een ander tijdperk.

Castel Sant’ Elmo is met stip het hoogtepunt van Napoli. Letterlijk én figuurlijk. Vanaf het fort kijk je uit op het San Martino klooster met op de achtergrond de fascinerende Vesuvius vulkaan.

Geniet ook zeker van het adembenemende uitzicht op het historische centrum en zie hoe de Spaccanapoli, de enige rechte straat van Napels, de stad doormidden snijdt.

Okay.. nog één foto om je te overtuigen dat de pittige klim het uiteindelijke uitzicht dubbel en dwars waard is!

Via Toledo is de Napolitaanse hemel voor shopaholics. De straat staat garant voor urenlang winkelplezier.

In de Quartieri Spagnoli, een echte volkswijk waar het barst van het leven, beleef je het authentieke Napels.

Midden in de Quartieri Spagnoli staat La Maria Francesca delle Cinque Piaghe. Voor de deur van dit kerkje staat elke ochtend een rij jonge mensen. De mythe luidt dat je zwanger wordt als je plaatsneemt op de heilige stoel.

Italië-kenners weten het al lang: la bella vita brengt de nodige koolhydraten met zich mee. Bij Leopoldo ervaar je de liefde voor lekker eten ook zeker. Deze bakker is beroemd om de tartalli: een bagel-achtige lekkernij in hartige en zoete varianten.

De prachtige, glazen koepel van winkelgalerij Galleria Umberto I.

Zelf vond ik de marmeren vloer nog veel mooier, met prachtige sterrenbeelden van mozaïek.

Ook als je een zoetekauw bent, dan ben je in Napels in de juiste stad. Het meest waanzinnige ijs van Napels (na zorgvuldig onderzoek, trust me) haal je bij Mennella, vlakbij Piazza Plebiscito.

Na alle culturele hoogtepunten is het heerlijk om even uit te waaien op de boulevard.

Castel dell’Ovo is het oudste kasteel van de stad. Geniet hier van een frisse zeewind en het prachtige uitzicht over de baai.

Het kasteel dankt zijn naam aan de dichter Virgilius, die diep onder de grond van het kasteel een ei zou hebben begraven. Als het ei breekt, zou het kasteel én Napels zelf ten gronde gaan. Grappig, de mythe van het ei houdt Napolitanen nog steeds in meer angst dan de dreigende Vesuvius vulkaan.

That’s amore!

Vanaf Castel dell’Ovo loop je via de boulevard, ook wel de Riviera van Napels genoemd, richting de charmante wijk Chiaia.

In het chique Chiara vinden modeliefhebbers de mooiste merken in de meest elegante gebouwen.

Op en top Italiaans!

Op de talloze pleintjes hangt een dynamische maar gezellige drukte. Piazza Bellini is één van de meest sfeervolle uitgaansplekken van de stad waar je, onder het genot van een drankje, fijn mensen kunt kijken.

Wie in Napels is, mag zeker Chiesa del Gesu Nuovo niet missen!

Hoewel de gevel van de kerk er (voor mij) niet heel uitnodigend uit zag, was ik enorm verrast door de prachtige versieringen die hier binnen schuil gaan. Hier heb ik zeker een half uur verwonderd om me heen zitten kijken.

Waar je in Napels ook komt, elke straat, stadsmuur of monument is versierd met graffiti. Lang niet allemaal even mooi, maar er zitten ook bijzondere kunstwerken bij.

Napolitanen doen veel aan de verering van heiligen. Elk straathoekje en iedere woning heeft zijn eigen kapelletje. Zoals deze in het appartement waar ik verbleef.

Van Napels genieten en onder de indruk zijn, dat is niet zo moeilijk. Sterker nog, dat is een belofte. Tijdens mijn eerste dag liep ik van vroeg tot laat kriskras door de Zuid-Italiaanse stad. Naast Napels was ik ook erg benieuwd naar Pompeii en de Amalfikust. Hoe ik dat heb ervaren, zie je in de volgende photo diaries. Staat Napels al op jouw to go-list? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.