Photo diary Bogota

Een reis door Colombia begint of eindigt vaak in Bogota. De meningen over deze stad zijn verdeeld: you hate it or you love it. Zelf begon ik met het eerste en ik eindigde met het laatste! Mocht je dol zijn op Zuid-Amerikaanse steden dan is een paar dagen in Bogota zeker aan te raden. Er is meer dan genoeg te doen. Geniet in deze photo diary mee van mijn belevenissen in de hoofdstad, de eerste en laatste dagen van mijn reis door Colombia.

Bogota in beeld

Bienvenidos a Bogota, Colombia! Mijn eerste ontbijtje: een Colombiaanse arepa. Na deze volgden er nog vele, maar echt lekker heb ik het nooit gevonden.

Zonder al te hoge verwachtingen liep ik de eerste dag rond in de hoofdstad. In de Carrera Séptima, een enorm chaotische winkelstraat, keek ik mijn ogen uit. Overal zie je straatverkopers, met kunst tot streetfood en zonnebrillen tot cocaïne (for real!).

Het beeld van Simón Bolívar, dé held van Zuid-Amerika, bij Parque de los Periodistas. Hier ging ik rustig op een bankje zitten tot een Colombiana me gezelschap kwam houden om haar levensverhaal aan me kwijt te kunnen.

Montserrate is, letterlijk en figuurlijk, het hoogtepunt van Bogota. Op zo’n 3100 meter hoogte verwonderde ik me over de enorme grootte van de stad. Deze hoogte verklaart meteen waarom je in deze photo diary geen zonnetje ziet. Het is in ‘La Navera’ (vertaald: de koelkast) gemiddeld 18 graden en vaak bewolkt.

Bogota is een stad van uitersten, met sloppenwijken tot moderne, kleurrijke wolkenkrabbers.

Met charmante straatjes en kleurrijke huizen uit de Spaanse koloniale tijd is La Candaleria voor mij de leukste wijk.

Het oudste gedeelte van Bogota is met alle leuke pleintjes en een mooie architectuur heerlijk om rond te struinen.

Hollandse glorie in hartje Bogota!

Cultuur snuiven in het meest bezochte museum van Colombia: Museo del Oro, oftewel het Goudmuseum. Erg leuk!

Iedere Colombiaanse stad heeft zijn eigen gerecht. Voor Bogota is dat ajiaco, een stevige soep met kip, aardappel, maïs, rijst, avocado, kappertjes en zure room. Muy bueno!

If this is art, then what is it?

Deze street art is meer mijn ding.

Als echte Hollander ging ik op een fietstour om zo meer van de stad te zien.

Wist jij dat Bogota het grootste fietsnetwerk ter wereld heeft?

De tour van Bogota Bike brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet snel zou komen. Van de beelden van Botero wordt je, ondanks de dreigende wolken, gegarandeerd vrolijk!

Op de markt proefden we fruit met exotische namen als pitaya, lulo en feijoa. Dit maakte me zo intens gelukkig!

De fietstour ging verder naar een koffiefabriek. Een product waar Colombianen, terecht, érg trots op zijn.

Daarna was het tijd voor tejo! Een geliefd Colombiaans spel, ook wel te vergelijken met Jeu de Boules, maar dan met explosieven. Mij is verteld dat het verboden is om tejo nuchter te spelen. I totally understand.

Wat een krachtige merknaam..

In Colombia ontsnappen aan de kerst? You better think twice. Voor Colombianen is kerst één groot, hysterisch gebeuren. Bogota was volop versierd met knipperlichtjes, glitterende kerstbomen en de meeste kitscherige andere kerstversiering.

Het uitgaansleven in de Colombiaanse hoofdstad is er zeker eentje om zelf te ervaren! Grappig trouwens, op klaarlichte dag zie je overal politie en als de zon ondergaat, zijn ze nergens te bekennen.

Het begin van een memorabele avond. Aguardiente scoren in de supermarkt en op een pleintje mensen kijken en dronken worden. Like the locals do.

Ben je Narcos-liefhebber? Ga dan naar Plaza Bolivair en kijk goed om je heen of je deze gebouwen herkent.

Fruit is natuurlijk lekker én gezond, maar van dat laatste willen ze in Colombia niks weten. Dus voegen ze er vaak witte kaas en bergen suiker aan toe.

Op de achtergrond de kerk op de Montserrate, gehuld in de mist.

Bogota is beroemd om de kleurrijke graffiti. Ik was nieuwsgierig naar de achtergrond van de street art en ging mee met de dagelijkse graffiti-tour. Achter elk stuk zit een verrassend verhaal over de geschiedenis en huidige politieke situatie van Colombia.

Wereldberoemd in Bogota met zijn eigen muurschildering!

Hoe langer ik door de straten van Bogota slenterde, hoe meer ik deze stad ben gaan waarderen. Dat geldt ook zeker voor alle streetfood.

De laatste uren van mijn reis ging ik terug naar de plek waar ik 3,5 week eerder mijn Colombiaanse avontuur startte. Toen ik opnieuw genoot van het magnifieke uitzicht, pinkte ik een traantje weg. Deze reis was een aaneenschakeling van bijzondere momenten met geweldige mensen. Wat heeft Colombia me goed gedaan!

Deze prachtige muurschildering van Kiptoe kan mijn gevoel niet beter verwoorden. ‘Hasta que nos encontremos de nuevo’ oftewel ‘Tot we elkaar weer treffen’. Want één ding is zeker: dit was niet mijn laatste bezoek aan Colombia!

Heb jij Colombia, en Bogota, al op je travel bucketlist staan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.