MORE FUN IN THE PHILIPPINES: TIPS CEBU

DCIM100MEDIA

Met veel onuitwisbare herinneringen laten we het idyllische Palawan achter ons en gaat het eilandhoppen van start. Vanaf Puerto Prinsesa vliegen we naar Cebu. Daar zetten we de reis voort naar Oslob, ten zuiden van het eiland. Normaal gesproken duurt dit een paar uurtjes, maar wij doen er door de drukte rond Cebu City ruim zeven uur over. Mijn geduld wordt op de Filipijnen aardig op de proef gesteld. Maar it’s all fine. Het is al snel duidelijk dat we op Cebu in een compleet andere wereld zijn beland, vol culturele overblijfselen uit de Spaanse koloniale tijd. Een groot contrast met het groene Palawan! Lees je verder over mijn ervaringen op Cebu?

Tips Cebu

Het is bijna middernacht als we bij ons hotel aankomen. We zien geen hand voor ogen maar kunnen aardig visualiseren hoe prachtig deze locatie is. Gevolgd door een knijp-me-even-is-dit-echt-momentje als we onze enorme kamer zien. Met veel licht en een moderne inrichting is dit resort allesbehalve een authentieke Filipino accommodatie. Helemaal Instagram-proof. ‘Het doet me denken aan Miami’ hoor ik mezelf zeggen en dan begrijp ik waarom het de naam ‘Down South Beach Resort’ heeft gekregen. Wat een mooie plek.

We gaan op een strandbedje liggen met een flesje San Miguel in de hand en genieten intens. Zo prachtig heb ik de hemel niet veel vaker gezien, versierd met sterren als diamanten. Zoekende naar het steelpannetje heb ik het gevoel in een sprookje te zijn beland. Wat is er fijner dan een goed gesprek en wegdromen onder een schitterende sterrenhemel?

Om 5 uur staan we op om de opkomende zon vast te leggen. Dat klinkt heftiger dan het is, want mijn natuurlijke wekker gaat in Azië standaard rond zessen. Dan pas zien we hoe we zijn omringd door een kristalheldere zee. Wat een magisch moment om de lucht steeds van kleur te zien veranderen! Dit uitzicht kan zonder Photoshop in elke reisgids worden gedrukt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

cebu-14

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips Cebu: Aguinidad Falls

Terwijl vriendinnetje M. geniet van een prachtige bruiloft, hebben wij op Cebu weinig concrete plannen. Dat komt goed uit, want er is niet heel veel te doen. Op aanraden gaan we naar de Aguinidad Falls. Het zijn minder bekende maar volgens locals de mooiste watervallen van Cebu. Leuk, dacht ik, even ontspannen genieten van de natuur na een ochtend lezen in ’t zonnetje. Niet dus. Ik had geen idee welk avontuur ons te wachten stond. Gelukkig maar, anders was ik er nóóit aan begonnen.

Met gids Alain starten we de wandeling onderaan de waterval. De eerste drie verdiepingen zijn een piece of cake. Een stevige wandeling langs en door het water, met wat geklauter en een frisse douche onder de waterval. Heerlijk! Na het vierde level zijn we met een paar andere avonturiers de enigen die verder gaan. Er volgen gladde en vooral steile rotsen. Aan mijn trillende knieën merk ik dat ik het steeds enger vind. Alain vraagt of we tot de top willen klimmen. De controlfreak in me had het graag vooraf geweten dat er blijkbaar meer levels zijn, zodat ik me daar mentaal op kon voorbereiden. ‘Ik wil niet’, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Maar ‘Of course’ is wat ik volmondig antwoord. Oké, daar gaan we dan. Dat het een aardig avontuur is om boven te komen, is een understatement. Ik zal nooit vergeten hoe ik bij de laatste steile rots geen idee had waar ik mijn voeten moest zetten. The only way is up, ik kan geen kant op en durf me niet te bewegen. Door wat aanmoedigende woorden van vriendinnetje L. en de adrenaline sta ik voor ik het weet bovenaan het natuurverschijnsel. We f**king did it! En dat zelfs zonder touwen. Wauw. Nu pas kan ik, in de natuurlijke jacuzzi, écht genieten van de serene omgeving. Wat een mooi contrast, mijn euforische gevoel en het rustgevende geluid van het stromende water. Op een verdwaalde vlinder na is hier he-le-maal niks of niemand te bekennen. ‘Alain, I love you man’ zeg ik stuiterend. Daar is geen woord van gelogen.

Terug bij het resort begint de zon al in het turquoise water te zakken. Een gelukzalig gevoel neemt de overhand. Zo’n geluksmomentje waarbij ik me realiseer hoe dankbaar ik ben. Wat doet deze plek me goed!

Na ons verrassende avontuur vinden we dat we ons mogen laten vertroetelen. Met de tricycle (love it!) gaan we naar het ‘centrum’ van het dorpje, op zoek naar eten en een massage. De sfeer hier is gemoedelijk, in de positieve zin van het woord. Vol passie wordt overal op straat gebarbecued. Hoewel ik graag lokale specialiteiten probeer, sla ik dit keer liever over. De dierenvriend in me vertrouwt het niet, ze is bang dat er lieve huisdiertjes onder onze neus bereid worden. We lopen snel verder en genieten van de Filipijnse gastvrijheid in het enige eettentje dat Oslob rijk is.

cebu-15

cebu-2

cebu-1

cebu-6

cebu-5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips Cebu: zwemmen met walvishaaien

In alle vroegte staan we de volgende dag op om met walvishaaien te gaan zwemmen. Ja, dat lees je goed. Walvishaaien. Wat een wonderlijk moment om oog in oog te snorkelen met deze ‘gentle giants’, van soms wel 8 meter lang. Ik word omringd door een paar walvishaaien op nog geen halve meter afstand. En ze lijken wel met ons te willen spelen! Er is wel één nadeel: met de illusie dat je met enkele andere toeristen tussen de walvishaaien kunt zwemmen, kom je bedrogen uit. Hoewel vele anderen hier alleen maar van dromen, vind ik het daarom wat tegenvallen. Maar goed, een unieke gebeurtenis is het zeker.

Omdat ons resort redelijk afgelegen ligt op Cebu, hangt er een rust in de lucht waar ik helemaal zen van word. Met een halo halo (een mierzoet Filipijns drankje) en het geluid van omslaande golven op de achtergrond, dommel ik langzaam weg en kom ik helemaal tot rust. Puur genieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DCIM100MEDIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_4143

cebu-4

cebu-3

Na twee dagen op Cebu, en veel bijzondere momenten later, zijn we weer met zijn drietjes en is het tijd om de oversteek te maken naar Bohol. Het perfecte eiland om mijn morefuninthePhilipines-avontuur compleet te maken. Eerder schreef ik over droomeiland Palawan, maar ik vind Bohol zeker zo bijzonder.

Waarom ik op dit paradijselijke eiland van de ene verbazing in de andere val, lees je in de volgende blog. Ik kan niet wachten om jullie mee te nemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.