Wat vind ik minder leuk aan reizen?

minder-leuk-aan-reizen

Reizen brengt zoveel moois! Geluk. Inzicht. Dankbaarheid. En nog véél meer positiviteit. Maar is alles aan reizen leuk? Als wanderluster zou ik misschien volmondig ‘ja!’ moeten zeggen. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn altijd wel dingen die minder leuk zijn. Don’t get me wrong, wat reizen is een natuurlijk een grote blessing! Maar soms zijn er dingen die ik minder leuk aan reizen vind. Wat dan? Dat lees je hier.

Wat is minder leuk aan reizen?

1. Bedrogen worden
Te weinig geld terug krijgen. Een ritje waarbij de tuk tuk-chauffeur zich niet aan de afspraken houdt. Of véél teveel betalen voor je accommodatie. Het is iedereen vast weleens overkomen dat je wordt afgezet. Het is natuurlijk nooit leuk om geflasht te worden, maar tijdens het reizen gebeurt het misschien vaker dan thuis. Het kost veel energie en moeite om ervoor te zorgen dat je niet bedrogen wordt. En dat is toch jammer!

2. Veel medelanders
Nederlanders zijn volgens mij één van de meest reislustige typetjes op aarde. Want waar ter wereld ik ook ben, van een Aziatische jungle tot de kleinste Denny’s die je tijdens je USA roadtrip tegen kunt komen, er zijn Nederlanders. Overal. En, hier ga ik geen vrienden mee maken, eerlijk gezegd zit ik daar niet altijd op te wachten.

3. Het eten
Lokaal eten, ik ben er dol op! Ik vind het geweldig om zoveel mogelijk onbekende gerechten uit te proberen. Maar na een paar dagen ontbijten met omeletjes en elke avond kip of vis, eet ik toch graag wat anders. Ik droom dan van Hollandse magere kwark en havermoutjes op z’n Diana’s. Het moment dat je bijna verlangt naar huis. Bíjna.

4. Altijd dezelfde gesprekken 
Waar kom je vandaan? Waar ben je al geweest? Hoelang blijf je hier? Als je op reis bent, zijn dit de vragen die áltijd terug komen. Het is fantastisch om tijdens het reizen andere mensen te ontmoeten, maar ik ben niet zo into small talk. Gelukkig zijn er ook zeker interessante gesprekken die verder gaan dan de standaardvragen. Dat maak alles meer dan goed!

5. Steeds je koffer in- en uitpakken 
Rondreizen en zoveel mogelijk nieuwe plekken ontdekken, is natuurlijk hartstikke fijn. Maar elke keer weer je koffer in- en uitpakken, vind ik irritant. Daarom laat ik mijn kleding zoveel mogelijk in de koffer zitten, maar ik ben altijd wel iets kwijt waardoor alles overhoop moet worden gehaald. Vermoeiend!

6. Gezelschap missen
Alleen op reis gaan, heeft veel voordelen. Tenminste, dat is mijn ervaring. Want alleen reizen betekent voor mij vrijheid, uit je comfort zone stappen en jezelf beter leren kennen. Maar ik geef toe, soms kom je in een situatie waarin het fijn zou zijn om je geluksmomentjes met iemand te delen of een lastige situatie met iemand te kunnen overleggen.

7. Stress!
Reizen is natuurlijk bedoeld om te ontspannen, niet om stress en spanning te ervaren. Toch betekent het helaas niet dat ik op reis nooit stress heb. Picture this: in Suriname op het vliegveld je naam door de luidsprekers horen of een douanebeambte in Dubai die zegt ‘there is a problem lady’. Dat kan toch een aardig stressmomentje opleveren. Gelukkig komt alles uiteindelijk altijd goed en leveren deze situaties de mooiste reisverhalen op!

8. Het afscheid
Het ontmoeten van fijne mensen is voor mij één van de leukste dingen van reizen. Met sommigen blijft het contact, anderen spreek of zie je nooit meer. En afscheid nemen vind ik op reis het meest vervelende. Het went nooit! Ook terug naar huis gaan, dat moment dat je met je paspoort en boardingpas op het vliegveld zit, vind ik minder leuk aan reizen. Want voor mij het is altijd enorm wennen om de relaxte go with the flow reisvibe te verruilen voor de drukke, Nederlandse waan van de dag.

Is het herkenbaar wat voor mij minder leuk aan reizen is? En neem je het ook graag voor lief omdat de mooie kanten van reizen dit snel doen vergeten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.