Wat je moet weten over gratis internetten in de EU

Geef toe, na een citytrip vrees je vaak voor een hoge telefoonrekening. Dat nu gelukkig verleden tijd. Je hebt het vast meegekregen dat je sinds kort binnen de Europese Unie ‘gratis’ kunt bellen, sms’en en internetten met je Nederlandse bundel. Finally! Dat is natuurlijk goed nieuws, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Wil je weten waarom? 

Gratis internetten in de EU, wat verandert er precies?

Roaming is de techniek die ervoor zorgt dat je in het buitenland kunt bellen, sms’en en internetten. De EU heeft de kosten voor roaming onlangs afgeschaft. Je kunt de minuten en MB’s uit jouw bundel nu dus bijvoorbeeld ook gebruiken bij een Italiaans netwerk, zonder extra kosten. Maar voor je bij aankomst op je reisbestemming vol enthousiasme je 4G aanzet, is het handig om dit te weten:

De EU is niet heel Europa!
Landen als Noorwegen, Zwitserland en Turkije liggen dan wel in Europa, maar zijn geen onderdeel van de Europese Unie. Dus: wees gewaarschuwd. Er zijn soms wel afspraken gemaakt met deze landen, die verschillen per telecomaanbieder.

Onbeperkte data is niet onbeperkt
In Nederland onbeperkt data verbruiken betekent niet dat je vanaf een Spaans strandbedje urenlang kunt Netflixen. Zodra je de grens over gaat, is je data namelijk wel beperkt. Too bad. Wat je limiet aan data is, hangt ook weer van je aanbieder af.

Bellen naar het thuisfront
Vanaf je vakantiebestemming, binnen de EU, naar Nederland bellen, kost niks extra. Maar vanuit Nederland bellen naar het buitenland kost wel gewoon geld. Gebeld worden in de EU wordt wél gratis. Je kunt op vakantie dus gerust een telefoontje opnemen!

Eindeloos bellen en internetten?
Ook handig om te weten is dat er een limiet zit aan de periode dat je binnen de EU zonder extra kosten kunt bellen, sms’en en internetten. Als je dit langer dan 4 maanden per jaar doet, zullen er extra kosten voor berekend worden.

Tip: wil je zo goed mogelijk binnen je internetbundel blijven? Zet dan data roaming uit op je smartphone. Probeer zoveel mogelijk mobiele websites te bezoeken. Dat zijn vaak dezelfde adressen, maar dan met m. of mob. ervoor. En beperk het versturen van grote bestanden, het downloaden van muziek en het kijken van video’s. Zo gebruik je veel minder data!

Ben jij ook zo blij met deze nieuwe regelgeving voor gratis internetten in de EU? Of geniet jij juist van het offline zijn op reis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.