Stap fit het vliegtuig uit

Vol energie het vliegtuig in gaan en er vervolgens als een zombie weer uit strompelen. Herkenbaar, of niet? Zeker bij lange vluchten kom je vaak allesbehalve uitgerust op je bestemming aan. Gelukkig heb ik tips die je kunnen helpen om fris en fruitig aan je reis te beginnen. Veel begint al met de voorbereiding! Lees je mee hoe jij ook fit uit het vliegtuig kunt stappen? Ik zet mijn tips voor je op een rij.

6x tips om fit uit het vliegtuig te stappen

1. Mind your step!
Zodra je koffer is ingecheckt, heb je nog even de tijd om iets voor jezelf te doen. Probeer dan zo lang mogelijk in beweging te blijven. Afhankelijk van je bestemming zal je later lang genoeg zitten, strek je benen dus nog zo lang het kan!

2. Maak het jezelf makkelijk
Probeer je te ontspannen en zoveel mogelijk rust te pakken tijdens het vliegen. Een goede voorbereiding is het halve werk, neem bijvoorbeeld een nekkussen, oordoppen en een boek mee. Je stoel en hoofdsteun verstellen, kan ook een groot verschil maken om fijn te zitten. Last best: makkelijke, comfly kleding en schoenen maken reizen een stuk aangenamer. Vergeet ook niet een extra vest en sjaal mee te nemen!

3. Drink veel water en eet licht
Als je in de lucht weinig drinkt, wordt je sneller moe met hoofdpijn als gevolg. Annoying! Het beste is om twee glazen water per uur te drinken, ook al heb je geen dorst. Zelf neem ik daarom altijd een (grote) fles water mee het vliegtuig in. Die kun je na de douane gewoon vullen. Oké, een wijntje drinken klinkt aantrekkelijk om lekker te kunnen slapen, maar het droogt je sneller uit waardoor je meer dorst krijgt. Thee en koffie kun je ook beter laten staan. Een andere no go is veel en zwaar eten vóór je gaat vliegen of tijdens de vlucht. In de lucht kan je lichaam lastiger voedsel verteren waardoor de kans groter is dat je minder goed slaapt. 

4. Blijf in beweging
Alleen maar rusten en slapen klink o zo aantrekkelijk, maar een paar uur in dezelfde houding zitten is niet goed voor je lichaam. Af en toe een glaasje water halen of naar de wc wandelen helpt al voor de doorbloeding en om stijve spieren te voorkomen. Probeer elke twee uur even je benen te strekken. Daarnaast kun je een mini-workout doen. Gewoon, easy, vanuit je vliegtuigstoel. Ter inspiratie, 5 simpele oefeningen. One, two, go!

– Draai je schouders, een paar keer naar voren en een paar keer naar achteren. Ontspan even en herhaal dan deze oefening 5 keer maar dan andersom.
– Ga rechtop zitten en laat je hoofd langzaam naar links zakken. Houd deze houding even vast en laat je hoofd naar rechts zakken. Herhaal dit 10 keer.
– Til je voeten van de vloer en maak een cirkel door met je enkels te draaien. Maak per voet een cirkel linksom en dan rechtsom. Doe dit zo’n 10 seconde in elke richting.
– Zet je hielen op de vloer en wijs met je tenen omhoog. Wissel af door je tenen weer op de vloer te zetten en je hielen zo hoog mogelijk op te tillen. Herhaal dit per voet 5 keer.
– Hou je knie gebogen en til je been op terwijl je je dijspieren aanspant. Doe dit 10 keer per been.

5. Probeer te slapen
Slapen in het vliegtuig blijft een uitdaging. Een nekkussen, oordoppen en een slaapmasker kunnen het al aangenamer maken om in slaap te vallen. Denk eraan om je stoelriem vast te doen, het tafeltje voor je in te klappen en laat het personeel weten dat je niet gestoord wilt worden. Mijn andere tips om te slapen in het vliegtuig lees je hier.

6. Droge lucht? Wees voorbereid
De lucht up in the air is extreem droog, droger zelfs dan in een woestijn! Het vervelende, droge gevoel in je neus verzacht je met een neusspray. Ook is het prettig om je huid en lippen extra goed in te smeren met een hydraterende crème.

Als je door deze tips fit uit het vliegtuig stapt, is het goed om nog wat te stretchen om de bloedcirculatie weer op gang te brengen.

Hopelijk helpen deze tips om voortaan met een goed humeur aan je reis te starten! Heb jij nog tips om fit uit het vliegtuig te stappen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.