Rotterdam: de ultieme bucketlist – deel I


Mijn hometown? Dat is de mooiste rotstad die er is! Rotterdam is een dynamische wereldstad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. Indrukwekkende wolkenkrabbers, een prachtige skyline, gerse (=Rotterdams voor toffe) food markets en geweldige festivals zijn het resultaat van de ‘geen woorden maar daden’-mentaliteit. Waar moet je nu écht heen? In dit eerste deel van de Rotterdam-bucketlist zet ik het voor je op een rij.

Bucketlist voor je citytrip Rotterdam

 1. Welkom in Rotterdam! Ook als je niet met de trein aankomt, is een bezoek aan het Centraal Station meer dan de moeite waard. Je kijkt je ogen uit met een stukje futuristische architectuur.
 2. Dé Rotterdamse plek waar ik tijdens het reizen heimwee naar heb, is alltime fave Kralingse Bos. Perfect voor een run, picknick met uitzicht over de skyline of om zomaar even je hoofd leeg te maken.
 3. Half juli is het moment wanneer ik het nóg toffer vind om in Roffa te wonen. Drie dagen lang op North Sea Jazz genieten van jazz, soul, hiphop en nog veel meer.
 4. Ontdek de gezellige hotspots van de Hofbogen, Bergweg en de Zwaanshals. Welkom in het up & coming Oude Noorden!
 5. Een goed bewaard Rotterdams geheim: de Spoortuin. De perfecte plek om te genieten van de natuur, hartje centrum.

 1. De Rotterdamse skyline is er eentje die je niet kan én mag missen. Het beste is om de iconische Erasmusbrug, aka de Zwaan, over te steken naar de Kop van Zuid. Spot jij onderweg het Marathonbeeld?
 2. Voor je dosis vloeibare vitaminen ga je langs Sajoer. De perfecte plek om tijdens je dag in de Maasstad bij te tanken met een gezond sapje.
 3. Liefhebber van street art? Geef je ogen de kost rondom de Luchtsingel en de Hofbogen.
 4. Zin in een lokaal gebrand bakkie pleur, met een verhaal? Bij Heilige Boontjes werken jongeren met een crimineel verleden aan een nieuwe toekomst. Fun fact: deze koffiezaak is gevestigd in het voormalige politiebureau op Eendrachtsplein.
 5. Rotterdam: de stad van water en bruggen. Is jouw favoriet de witte Zwaan, oude spoorbrug De Hef of de rode Willemsbrug? Maak een wandeling langs de Maas en ontdek het zelf.

 6. Het mooiste gebouw van de stad: Hotel New York, wat vroeger het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn was. Eten kan je er trouwens ook.
 7. Als je bij NHow een drankje doet, met een bloedverziekend (=Rotterdams voor heel erg) mooi uitzicht, weet je zeker dat dit één van de beste momenten van je bezoek aan Rotterdam is.
 8. Héroine (niet Rotterdams, wel Frans voor ‘heldin’) in het Industriegebouw is de place to be voor next level culinair genieten. In deze hotspot, met indrukwekkend design, laat je je in de watten leggen met geweldige vier- tot zeven gangen menu’s.
 9. Iedere Rotterdammer kent de gezellige sfeer in de Witte de Withstraat. Dit is waar het ’s avonds gebeurt. Doe meteen een drankje in De Witte Aap, volgens Lonely Planet de beste bar van de wereld!
 10. Met de heropening van de iconische Now&Wow is het nachtleven in het Rotterdamse weer extra ‘wouw’.

 1. Om wat Rotterdamse cultuur te snuiven, heb je de keuze uit veel musea. De Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen, Het Nieuwe Instituut en Natuurhistorisch Museum liggen allemaal in het Museumpark. Genoeg om een hele dag te vullen!
 2. Bijzonder: op De Heijplaat ligt een ‘geheim’ stukje strand. Het is zo verborgen dat je er zelden iemand ziet! Tussen de metershoge containers, hijskranen en schepen heb je hier een bijzonder uitzicht over de Maas.
 3. LaBru is één van de leukste plekken voor een drankje. Verwacht retro meubilair, jazz op de achtergrond en een ongedwongen sfeer.
 4. Vaste prik in de zomer: wij Rotterdammers gaan het dak op! Tijdens het festival ‘Dakendagen’ kan je op veel plekken de stad van grote hoogte bewonderen.
 5. De nieuwerwetse architectuur maken Roffa dé architectuurstad van Nederland. ‘De Rotterdam’ tekent de skyline van de Kop van Zuid. En hoe! Ook volgens New York Times is dit knappe project van Rem Koolhaas winnaar!
 1. Vereeuwig je liefde voor 010 met een lovelock op de Rijnhavenbrug. Onder Rotterdammers beter bekend als de Hoerenloper.
 2. Wat eten we vandaag? In de Fenix Food Factory zijn verschillende Rotterdamse ondernemers te vinden. Voor nog meer keuze loop je door naar het altijd gezellige Deliplein.
 3. Het stadhuis is één van de weinige historische gebouwen in de stad. Laat je binnen verrassen door de prachtige binnentuin. Een oase van rust, midden op de drukke Coolsingel.
 4. Nog een architectonisch hoogstandje: de Van Nellefabriek. Zoveel meer dan alleen een oud fabriekscomplex! Met een beetje fantasie ruik je nog steeds de combinatie van tabak, koffie en thee.
 5. De laatste in de categorie bruggen: is 15 km. hardlopen voor jou niet een brug te ver? Doe dan mee met de Bruggenloop. Een mooie warming up voor dé ultieme, sportieve uitdaging in Rotterdam. Hier zal ik in deel II van deze lijst op terug komen.

Het is alweer ruim 12 jaar geleden dat ik vanuit Brabant geëmigreerd ben naar Rotterdam. In de Maasstad is er altijd wel iets nieuws te ontdekken, zelfs voor de échte Rotterdammer. Iets waar ik trots op ben! Binnenkort lees je meer tips in het tweede deel van deze bucketlist. Wat mag er volgens jou niet ontbreken tijdens je dagje Rotterdam?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.