Het beste uitzicht van New York: Empire State Building, Top Of The Rock of One World?

Gepubliceerd op LINDAnieuws, november 2018

‘I want to be a part of it. New York, New York’. Op grote hoogte The Big Apple ervaren is een must voor je New York-bucketlist. Een klim naar de top van één van de wolkenkrabbers is niet alleen spectaculair mooi, maar ook next level ervaren hoe overweldigend New York is. Maar kies je voor het beste uitzicht het Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory? Ik zet mijn ervaringen op een rij. Lees je mee?

Waar genieten van het beste New York-uitzicht?

The Empire State Building
Bekend uit vele films en series en misschien wel het meest iconische gebouw van New York is natuurlijk het Empire State Building. Jarenlang was de toren, met 381 meter, de hoogste ter wereld. Tijdens mijn allereerste en (meer recente) derde bezoek aan New York maakte ik de klim naar het openluchtplatform op de 86e verdieping. Op 320 meter hoogte genoot ik tijdens golden hour en tot lang na zonsondergang van een onwerkelijk uitzicht. Het verkleuren van het licht in de avond was verbluffend mooi. Als hoogtepunt werd ik tijdens de schemering getrakteerd op een landschap van miljoenen schitterende lichtjes. De wereld aan je voeten, een priceless ervaring!

+ Het meest iconische gebouw van New York
+ Centrale ligging in Manhattan: je bewondert alle highlights van dichtbij!
+ Het Empire State Building ligt zuidelijker dan Top of the Rock en geeft een beter uitzicht op Lower Manhattan en het Vrijheidsbeeld
+ Je kunt vanaf de top goed de rush van de straten rondom het gebouw zien
+ Na zonsondergang geniet je van de spectaculaire lichten van Times Square
+ Open air geeft het échte vrije gevoel
+ Deze wolkenkrabber is geopend tot twee uur ’s nachts

– Het uitkijkplatform wordt afgeschermd met hekken. Dit belemmert, helaas, het uitzicht en dus ook je foto’s
– Eventueel bezoek je ook de 102e verdieping, maar dit is duurder en voegt volgens velen niet veel toe

Waar? 338, 5th Avenue
Prijs: $37 per ticket

Top of the Rock
Niet ver van het Empire State Building ligt het Rockefeller Center. Top of the Rock is met zijn 280 meter het hoogtepunt van de verzameling van negentien gebouwen. Ik trapte mijn tweede citytrip in New York af met een bezoek aan de 65e etage van deze skyscraper. En ik had het niet beter kunnen doen dan op deze plek! Het fenomenale uitzicht vanaf 240 meter hoogte gaf een machtig on top of the world gevoel. Ook voor foto’s is Top Of The Rock dé plek waar je moet zijn. Maar hoe je het ook probeert, op een foto wordt het nooit zo magisch als in real life.

+ Groot pluspunt: je ziet vanaf Top of the Rock het iconische Empire State Building
+ Het observatieplatform heeft meerdere verdiepingen en geeft het gevoel dat je tussen de gebouwen in staat
+ Centrale ligging in Manhattan: je ziet alle highlights van dichtbij!
+ Perfect uitzicht op Central Park
+ Open air geeft het échte vrije gevoel
+ Geen hekken, maar doorzichtige wanden
+ Top of the Rock is niet zo druk als het Empire State Building (lees: minder lange wachtrijen)
+ Leuk: het ‘sun and stars ticket’, waarmee je op één dag overdag én ‘s avonds een bezoek kunt brengen

Waar? 30 Rockefeller Center
Prijs: $39 per ticket

One World Observatory
‘More than just views from the top’, was mijn ervaring toen ik One World Observatory bezocht. Deze toren is met 541 meter de hoogste van het Amerikaanse continent op de plek waar tot 2001 de Twin Towers stonden. Met de lift zoef je binnen 47 seconden naar de 100e verdieping van de Freedom Tower. Hier zie je met time lapse video’s de ontwikkeling van de skyline van New York van 1500 tot nu. Ge-wel-dig! Dan sta je op 380 meter hoogte waar je, als de wand omhoog gaat, wordt getrakteerd op misschien wel de mooiste surprise op grote hoogte. Dit moét je zelf gaan beleven!

+ One World Observatory is het hoogste gebouw van de USA
+ De toren is alleen al vanaf de grond erg spectaculair
+ Ligging in Financial District en geeft uitzicht op 9/11 Memorial, Oculus, de Hudson en East River, New Jersey en Brooklyn. Plus: de bovenkant van de kroon van het Vrijheidsbeeld
+ Naast een uitkijkpunt is One World Observatory één grote attractie vol verrassende belevenissen
+ Bekijk met Sky Portal, een ronde schijf die real-time video’s laat zien, de straten beneden

– Minpuntje: je staat achter glas

Waar? 285 Fulton St.
Prijs: $34 per ticket

And the winner is..
Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory? Wat het uitzicht betreft is er eigenlijk geen verkeerde keuze. Vanaf alle drie de wolkenkrabbers is genieten een garantie. De geluiden van New York lijken even te verdwijnen en het voelt alsof je boven de stad zweeft!

Mijn persoonlijke favoriet? Top of the Rock, top of the worldwhat’s even the difference? Naast de bekende highlights heb je hier een prachtig zicht op het Empire State Building én Central Park. Je staat wel iets lager als Empire State building, maar juist daarom heb je het gevoel echt tussen de skyscapers in te staan. Dit is ook dé plek voor de mooiste foto’s!

Als je in de gelegenheid bent om het Empire State Building en Top of the Rock beide te bezoeken: doen! Naar Top of the Rock ga je het beste overdag of rond zonsondergang, zodat je een perfect uitzicht hebt op Central Park. Als je ’s avonds gaat, is het park één groot, zwart gat. Het Empire State Building is op alle tijdstippen leuk om te bezoeken maar in het donker zie je het indrukwekkende Times Square. Stunning!

Extra budget tip voor mooie uitzichten
Krijg je maar geen genoeg van alle mooie uitzichten over New York? Ga dan ook zeker het dak op! Je ontdekt hier mijn favoriete rooftop bars om te genieten van het uitzicht, de vibe én uiteraard de cocktails. Cheers!

Wat is jouw favoriete uitkijkpunt? New York maakt iets in je los waardoor je er langer wil blijven en (vooral) vaker terug wil komen. Herken jij dit gevoel en wil je meer New York inspiratie lezen? Bekijk dan mijn aanraders in Midtown, Downtown, East Village, Lower East Side en Brooklyn.

Als je voor het eerst naar deze metropool gaat, helpen deze praktische tips & tricks en tips voor alle wijken in Manhattan om goed voorbereid op pad te gaan. Is er regen voorspeld? Geen zorgen, er zijn genoeg to do’s voor op een regenachtige dag. Ook handig: deze lijst met onmisbare apps in New York.

Wil je tussen de fitte New Yorkers werken aan je conditie? Ik heb mijn favoriete hardloopplekken op een rij gezet. Is wandelen meer jouw ding? Ontdek dan de leukste parken. Klik hier als je benieuwd bent naar mijn ideale 24 uur in New York. En hoeveel to do’s kan jij afstrepen van de Brooklyn bucketlist en de New York-bucketlist?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *