6x redenen voor een bezoek aan Polen

Denk jij ook dat Polen een grauw en koud land is waar niks te beleven valt? You better think twice. Misschien ben ik wel bevooroordeeld door mijn Polska roots, maar feit is dat ik niemand ken die teleurgesteld uit Polen terug is gekomen. Ook ik ben super enthousiast over de prachtige natuur, schilderachtige historische steden en oprecht vriendelijke locals in Polen. Het is een boeiend land dat je zal verrassen! Hier lees je mijn redenen om Polen zelf te ontdekken.

Waarom je Polen op je to go list moet zetten

1. Wordt het Warschau of Krakau?
De twee grootste steden van Polen, Warschau en Krakau, zijn beide must visits. De steden hebben ieder een totaal verschillend karakter. Het levendige Warschau is super modern en heeft veel bijzondere monumenten. In de Tweede Wereldoorlog is de hoofdstad natuurlijk helemaal verwoest, maar delen van de stad zijn door oude schilderijen en foto’s hersteld. Historie en moderniteit gaan hier perfect samen! Krakau is juist een op en top charmante stad vol met historische gebouwen, romantische pleinen, slingerende straatjes en bezienswaardigheden op iedere hoek van de straat. De oude binnenstad lijkt zo van een ansichtkaart af geplukt. Niet gek dat Krakau het ‘Florence van Polen’ wordt genoemd.

2. Waanzinnige natuur
Wist jij dat Polen meer dan twintig nationale parken heeft? Denk aan dichte bossen, wilde rivieren, grotten en meren. De ideale bestemming dus als je houdt van avontuur! Vóór je ergens je tentje opzet een warning: Polen is één van de weinige Europese landen waar nog beren in het wild lopen. Ook is het niet gek als je een bizon, wolf of lynx tegen komt. Ben je iets minder avontuurlijk ingesteld? Probeer dan een strandvakantie in het Noorden van het land. De stranden zijn prachtig én ook nog eens super rustig!


3. Een blik op het verleden
Dat Polen een heftig verleden kent, is niks nieuws. Wat mij betreft is het een must om tijdens je bezoek aan Polen meer te weten te komen over de geschiedenis van het land. De Wieliczka zoutmijn is zeker de moeite van het bezoeken waard. Het is erg indrukwekkend, en ook nog eens gezond, om zo diep onder de grond te lopen, omringd door zout. Ook vind ik dat iedereen een keer Auschwitz een keer met eigen ogen ervaren moet hebben. Bereid je voor dat het geen prettige ervaring zal zijn om te zien hoe en waar 1 miljoen onschuldige mensen zijn vermoord. Ik zal niet teveel in detail treden maar je gaat ontzettend gruwelijke dingen ontdekken. Het is onwerkelijk en raak enorm. Voor mij is het één van de meest indrukwekkende dingen ik ooit heb ervaren.

4. Vriendelijke en warme inwoners
Eén van de eerste dingen die je gaan opvallen als je in Polen bent, is hoe sociaal, hartelijk en trots Poolse mensen zijn. Beleefdheid staat hoog in het vaandel. Random locals schieten je waarschijnlijk overal te hulp. Ongevraagd, natuurlijk. Polen helpen elkaar waar mogelijk en staan graag voor een ander klaar. Nice to know: het mooiste aan Poolse mensen vind ik hun drive om van alles en iedere dag het beste te maken. Ik heb zelf ervaren hoe gelukkig velen kunnen zijn met weinig en toch gelukkig en zorgeloos door het leven gaan.


5. Low budget
Een citytrip naar Warschau of Krakau kan met een klein budget, want Polen is hartstikke goedkoop. Drie dagen in één van de steden, inclusief ticket en accommodatie, kan makkelijk voor € 250,-. Wil je eens goed uitpakken en je in de watten te leggen in een 5-sterrenhotel? In Polen is het nog enigszins betaalbaar. En ook cheap eten en shoppen gaat je in Polen prima af!

6. Geniet van het beste eten
Polen houden van een Bourgondische levensstijl en niemand wilt dat je iets tekort komt. Alles wordt uit te kast getrokken zodat je met een vol bord eten wordt verwelkomd. Polen delen zoveel zij kunnen met elkaar. Sharing is caring! Traditioneel Pools eten is o zo lekker in alle simpelheid. In de Poolse keuken vind je pierogi (mijn alltime favorite Poolse ‘dumplings’) en veel stevige gerechten met gestoofde eend, zuurkool (bigos), rode bieten (barszcz) en kool (golabki). Wat je hier ook eet, het is allemaal erg smaakvol.

Ik weet het wel waar één van mijn volgende citytrips heen zal gaan. Breng jij binnenkort ook een bezoekje aan Polen? Baw sie dobrze!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.