Vrijdag de 13e: is het echt alleen maar bijgeloof?

vrijdag de 13e

Het is weer vrijdag de 13e. Dat is vragen om ongeluk. Tenminste, dat zeggen ze. Wie heeft dat eigenlijk bedacht? En hebben we ook echt meer ongeluk op deze dag? Ik ging op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Je leest het hier.

Waar komt de angst voor vrijdag de 13e vandaan?

Vrijdag de dertiende wordt door veel mensen als ongeluksdag beschouwd, door de combinatie van vrijdag en het getal dertien. We worden steeds minder gelovig, maar de angst voor deze dag hebben we blijkbaar te danken aan de bijbel. Adam en Eva moesten op vrijdag het paradijs verlaten en Jezus werd op vrijdag gekruisigd. En bij het laatste avondmaal zaten dertien personen aan tafel. Een andere theorie is dat twaalf traditioneel als volmaakt getal wordt gezien. We hebben bijvoorbeeld twaalf sterrenbeelden, er zijn twaalf maanden per jaar en twee keer twaalf uren op een dag. Het getal dertien is daarmee een verbreking van deze regel.

Het echte bijgeloof in vrijdag de 13e kwam pas zo’n 20 jaar geleden door horrorfilms als Friday the 13th. Dat heeft ons bang gemaakt! Er is zelfs een naam voor de angst op deze dag: paraskevidekatriafobie. Dat klinkt pas eng, als je het mij vraagt.

Klopt het dat deze dag ongeluk brengt?

Bijgeloof voor het getal dertien vinden we overal terug. Zo hebben vliegtuigen vaak geen dertiende stoelrij, zijn er in hotels meestal geen kamers 13 en is in de Londense straten geen nummer 13 te vinden.

Dat er vandaag meer mis gaat dan op een willekeurige andere dag is volgens mij complete onzin. Toch? Volgens onderzoekers is het moeilijk om goede conclusies te kunnen trekken. Dit omdat veel mensen op vrijdag de 13e thuis blijven. Serieus, er zijn veel ziekmeldingen deze dag! In Nederland klopt het niet dat er op vrijdag de dertiende meer ongelukken gebeuren. Integendeel: er komen juist minder meldingen van ongevallen binnen dan op andere dagen. Misschien zijn we vandaag gewoon extra voorzichtig?

Het goede nieuws is dat de ongeluksdag dit jaar alleen deze maand voor komt. Misschien is het een idee om vandaag een zwarte kat op te zoeken of onder een ladder door te lopen? Want ongeluk + ongeluk = geluk, toch? Geloof jij ook dat vrijdag de 13e ongeluk brengt? Fijne dag vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *