Verslaafd aan suiker?

IMG_4800
Suiker. Het geeft je energie en een happy feeling. Naast enorm lekker is suiker ook gevaarlijk verslavend. Want hoe meer je ervan eet, des te meer je lichaam erom vraagt. Zo’n twee jaar geleden is mijn healthy lifestyle gestart. Ik ben niet gestopt met het eten van suiker, dat is onmogelijk, maar ik eet het veel minder. Met als gevolg dat ik me een stuk energieker voel, ik heb minder trek en slaap beter. In deze blog lees je mijn tips als je af wilt kicken van je suikerverslaving.

Natuurlijke suikers en geraffineerde suikers: het verschil

Suiker behoort tot de voedingsgroep koolhydraten. Geraffineerde suiker is ontdaan van alle vitaminen, mineralen en vezels. Je vind dit ‘witte gif’ in snoepjes, koekjes maar ook verborgen in veel andere producten. Deze pure suiker wordt direct opgenomen in je lichaam en zorgt voor een korte boost. Maar daarna daalt je energieniveau snel en voel je je moe. Je haalt geen enkele voedingsstof uit geraffineerde suiker, alleen veel ‘loze’ calorieën. Vermijden dus!

Natuurlijke suikers vind je onder andere in fruit, maïs en aardappelen. De gezonde voedingsstoffen en vezels in deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de opname van natuurlijke suikers geleidelijk gaat. Fruit eten kan prima, maar suiker blijft suiker dus beperk het tot een paar stuks per dag. Eet fruit het liefst in combinatie met vetten of eiwitten, dit remt de opname van suiker in je bloed. En probeer zo min mogelijk fruit later op de dag te eten. Dan zijn de glycogeenvoorraden in je spieren vol en worden de suikers als vet opgeslagen.

Verslaafd aan suiker? Mijn tips

Wist je al dat suiker net zo verslavend is als alcohol of drugs? Geraffineerde suikers zorgen voor de aanmaak van de feelgood-hormonen dopamine en serotine. Je krijgt er een fijn gevoel van. Deze happy boost is helaas maar van korte duur waarna je lichaam opnieuw om suiker gaat vragen. Je hebt steeds meer suiker nodig om datzelfde gevoel te ervaren. Zo kun je de controle verliezen en hunkeren naar meer en meer. Net zoals bij andere verslavingen. En wij vrouwen zijn gevoeliger voor een tekort aan serotine in vergelijking met mannen. We kunnen er dus niks aan doen dat we altijd wel trek hebben in iets zoets. Blame our hormones!

Ben jij verslaafd aan suiker? Onderschat het niet, alleen met een flinke dosis discipline kan je aan de slag gaan om te minderen. Mijn tips:

  1. Alle suikers in één keer verbannen? Ik kan je nu al vertellen dat dit niet gaat lukken. Voor niemand. Bedenk goed welke manier van minder suiker eten het meest effectief bij je is. Hoe wil je je suikerinname afbouwen? Het is aan jou om een realistische methode te kiezen.
  2. Zelf probeer ik zo clean en gezond mogelijk te eten, dus niet uit blikjes en pakjes. Zo krijg je al veel minder verborgen suikers binnen. Want suiker is overal! Denk aan vruchtensap, tomatensaus, crackers, soep, cruesli en yoghurt.  Let op etiketten op benamingen als maltodextrose, glucose, fructose, lactose, sucrose, rietsuiker, melasse en zetmeel. Dit zijn allemaal vormen van suiker. Als één van deze namen genoemd wordt bij de eerste vier ingrediënten, ga er dan maar vanuit dat het product veel suikers bevat.
  3. Helaas. Het is een vergissing dat alle biologische of natuurlijke producten ook daadwerkelijk gezonder zijn. Dit geldt ook voor vrijwel alle natuurlijke suikers, zoals ahornsiroop, honing, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Deze suikers zijn echt niet gezonder voor je lichaam. Het blijft suiker!
  4. Vetten en eiwitten remmen de opname van suiker in je bloed. Hierdoor wordt de negatieve impact van suiker op je lichaam verminderd.
  5. Maak een boodschappenlijst met lekkere tussendoortjes die ervoor zorgen dat je niet naar suiker gaat verlangen. Denk bijvoorbeeld aan noten, magere kwark of pure chocolade  met >70% cacao.
  6. Loopt het water je bij de gedachte aan een reep Johnny Doodle of vers gebakken appeltaart in de mond? Het is jammer genoeg niet hetzelfde, maar eiwitrijke voeding helpt om je zoete trek te stillen.
  7. Probeer goed naar je lichaam te luisteren. Leer te herkennen wanneer je honger hebt en wanneer je lichaam vraagt om koolhydraten en vetten om aan je sugarcravings toe te geven.
  8. Sweet up your day! Met sporten maak je endorfine aan, een geluksstofje die je het lekkere gevoel van dopamine en serotine snel doen vergeten.

Bottom line: kun je dat koekje bij je thee niet weerstaan? No worries! Je doel is om je suikerverslaving aan te pakken, niet om nooit meer suiker te eten. Je kunt prima af en toe van suiker genieten. Houd daarnaast in je achterhoofd dat het veranderen van je gedrag zo’n 3 tot 4 weken duurt. Even doorbijten en volhouden dus. Je zult vanzelf gaan merken dat je je fitter, gezonder en slanker gaat voelen. Dat smaakt naar meer, toch? En naar minder suiker, you’re sweet enough already!

Wat zijn jouw tips om minder suiker te eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *