Tips om gezond uit eten te gaan

Gezond uit eten
Uit eten gaan, ik hou er zó van! Mezelf optutten, ontspannen met goed gezelschap en vooral.. lekker eten! Eerlijk is eerlijk, ik vind uit eten gaan even uitdagend als gezellig. Het levert nogal eens een strijd op met mijn gezonde voornemens. Maar etentjes zijn zo leuk en het zou jammer zijn om het te moeten missen. Niet dus, want balance is the key! Daarom geef ik tips die ik zelf altijd in mijn achterhoofd houd als ik gezond uit eten ga. Lees je mee?

Eat all you can?

Ken je jezelf goed genoeg om te weten dat je ‘all you can eat’ iets te letterlijk gaat nemen? En dat je je na de vijfde gang naast propvol ook schuldig zal voelen? Vermijd dan dit soort restaurants want gezond uit eten gaat je hier niet lukken. Simple as that! 

Check het menu

Weet je waar je gaat eten? Bekijk dan vooraf het menu zodat je in alle rust kunt bepalen wat je gaat bestellen. Zo voorkom je dat je impulsief voor een ongezonde optie kiest. Je kunt er dan ook de rest van de dag rekening mee houden door lichter te eten.

Drink veel water

Drink voor en tijdens het eten genoeg water, zodat je eerder verzadigd bent en ook rustig eet.

Brood vooraf?

Erg verleidelijk, zo’n mandje stokbrood met roomboter en olijfolie. Maar het is best zonde om jezelf met brood vol te eten. Zo geniet je minder van het ‘echte’ eten. Daarnaast zorgt brood er ook voor dat je insulinespiegel stijgt waardoor je meer honger krijgt. Mijn tip: laat brood liever staan.

Kies voor mager vlees of vis en vergeet je groente niet

Gekookte of gegrilde gerechten zijn minder calorierijk dan gefrituurde of gebakken gerechten. Vergeet ook de verborgen dikmakers niet. Kies liever voor mager vlees of vis zoals biefstuk, kip, kalkoen, witte vis of tonijn. Zo krijg je meteen je eiwitten binnen! En vraag gerust om een extra portie groente. Niet alleen voor de vitaminen en mineralen, maar ook omdat het zorgt voor een verzadigd gevoel.

Apart = smart!

Sauzen en dressings zitten vol calorieën en vetten. Daarom vraag ik altijd of ik de saus of dressing apart kan krijgen. Dan beslis ik zelf of ik het de extra calorieën waard vind!

Eet rustig

Wist je al dat je hersenen pas na 20 minuten een seintje doorkrijgen dat je maag ‘vol’ zit? Daarom is het belangrijk dat je langzaam eet, zodat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gehad. Een tip om langzamer te eten, is door je bestek neer te leggen. Dus als je een hap neemt, leg je je bestek even neer en kauw je langzaam je voedsel weg. Probeer het eens uit en je zult merken dat je sneller vol zit!

Wijn is fijn!

My wisdom: ik vind het zonde om mijn calorieën te drinken. Ik eet ze liever. Toch kan een wijntje bij het eten zó lekker zijn! Maar één glas wijn worden er vaak twee, of drie, of.. toch gewoon eentje als je dit met jezelf afspreekt. Cheers to discipline!

Skip het nagerecht

Natuurlijk is niets lekkerder dan je etentje afsluiten met een nagerecht. Jammer dat een toetje vaak meer calorieën bevat dan het voor- en nagerecht bij elkaar. Zelf skip ik het nagerecht meestal en geniet ik van muntthee met honing of ik kijk mijn gezelschap lief aan of ik een hapje mag. Sharing is caring! Het gaat vooral om de lekkere smaak en dan ben ik na twee happen ook prima voldaan.

Last best: vergeet vooral niet te genieten! Want dat is het belangrijkste. En af en toe cheaten mag best. Met deze tips werk je met gezonde keuzes gewoon naar je doelen toe zonder dat je een gezellige avond aan je voorbij laat gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *