Foam rollen: waarom, hoe en wanneer?

foam rollenAls je bijna dagelijks sport, hebben je spieren het zwaar te verduren. Het is dan super belangrijk om extra aandacht te geven aan ontspanning en herstel. Zo trakteer ik mezelf regelmatig op een sportmassage. Maar om dit elke drie weken te doen, vind ik nét iets teveel van het goede. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte de foam roller. Grappig eigenlijk, hoe ik een jaar geleden nog niet van foam rollen had gehoord en het nu een vast onderdeel van mijn workout is. Waar gebruik je een foam roller voor? Wat zijn de voordelen en wanneer kun je het beste foam rollen? Je leest het hier. 

Een foam roller is een handige tool om je spieren losser te maken. Je rolt er als het ware overheen, waarbij je spieren en ‘trigger points los gaan zitten. Een trigger point is een knoop in de spieren die pijnlijk aanvoelt. Voor mij is foam rollen een prima alternatief voor een massage, die je makkelijk zelf kunt doen!

Wat zijn de voordelen van foam rollen?

1. Foam rollen maakt de spieren losser
2. Het verwijdert pijn en knopen in de spieren
3. Een foam roller verhelpt spierpijn en zorgt voor een goed spierherstel
4. Foam rollen voorkomt blessures
4. Het is een goedkoop alternatief voor een sportmassage
5. Je kunt altijd en overal foam rollen!

Foam rollen, hoe dan?

Na een training, rol ik zo’n vijf tot tien minuten over mijn spieren. Het is super simpel: je legt de foam roller op de grond en rolt er langzaam met een bepaalde spiergroep overheen. Zoek het ‘trigger point’ op en probeer die spier of spiergroep ondanks de pijn te ontspannen. Er zijn een aantal spiergroepen die je met een foam roller kunt ‘masseren’: rug, schouders, billen, bovenbenen en kuiten. De eerste keren dat ik ging foam rollen deed dit aardig veel pijn. Het voelt als een stevige massage. Mijn lichaam moest er duidelijk aan wennen. Maar al na een weekje vond ik het juist heerlijk ontspannend! Geef dus niet op na de eerste keer rollen maar bouw het rustig op tot het goed gaat voelen.

Wil je een specifieke knoop eruit rollen? Dan rol je ongeveer een halve minuut over die gevoelige plek. Zelf herhaal ik dit altijd drie keer. Ik ben ervaringsdeskundige als het gaat om knopen in mijn schouders en voor mij werkt het ge-wel-dig!

Wanneer kun je het beste foam rollen?

Foam rollen kun je op verschillende momenten doen:

  • Warming up: foam rollen is super effectief om voorafgaand aan je training spieren los te maken. Bijvoorbeeld de spieren die je het meest gaat gebruiken.
  • Cooling down: mijn foam roller is onmisbaar geworden na mijn trainingen. Na je training een paar minuten rollen zorgt ervoor dat je spierpijn minder zal worden en je spieren herstellen sneller.
  • Bij spierpijn: door het foam rollen gaat je bloed sneller stromen. Spieren kunnen zich zo sneller herstellen waardoor de spierpijn sneller afneemt. Mijn ervaring is om de foam roller niet bij zware spierpijn te gebruiken. Wacht dan liever een dagje!

Resumé: heb jij ook last van vastzittende spieren? Wees dan lief voor je lijf en upgrade je home gym met een foam roller. Let’s roll baby!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *