Op zoek naar naar eiwitten

Eiwitten

Terwijl anderen momenteel op zoek gaan naar witte (paas)eieren, is mijn zoektocht die naar eiwitten. Sinds kort volg ik een nieuw voedingsplan wat voor het grootste deel uit eiwitrijke voeding bestaat. Ik ben héél enthousiast over mijn eerste ervaringen en deel graag met jullie waarom. First things first: waar zijn eiwitten eigenlijk zo belangrijk voor? En welke producten zitten vol met deze voedingsstof? Je leest het hier.

Eiwitten, waarom eigenlijk?

Zoals vele anderen telde ik onwetend netjes mijn calorieën en dacht ik gezond bezig te zijn met mijn appeltje, smoothie en wortels. Intussen heb ik geleerd dat het belangrijker is om goed te kijken naar wát ik eet. Onze caloriebehoefte bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten en vetten krijgen we dagelijks veel binnen. Ze zijn nodig voor je lichaam, maar helaas zijn dit ook de dikmakers. Eiwitten zorgen voor spieropbouw (that’s what I want!) en het herstellen van beschadigde spieren. En last best: ze zorgen ervoor dat je geen hongergevoel krijgt. Eiwitrijke voeding blijft namelijk langer in je lichaam waardoor ik nu vaak een vol gevoel heb en geen last meer krijg van cravings. Hallelujah! Intussen eet ik elke dag minstens een bak magere kwark (een halve liter!), ik koop mijn eiwitten in een flesje en Body & Fit mag me wel gaan sponseren met de hoeveelheden eiwitbrood, whey poeder en protein bars die ik bij ze afneem. Deze extra eiwitten zorgen er ook voor dat ik minder koolhydraten en vetten binnen krijg. Win-win dus!

Hoe kom je dan aan je eiwitten?

Op rustdagen bestaat mijn voeding in de ideale situatie voor zo’n 43% uit eiwitten. Op trainingsdagen verhoog ik hoeveelheden koolhydraten en is mijn aandeel eiwitrijke voeding rond de 39%. Best veel dus! Daarom startte ik de afgelopen weken met mijn zoektocht naar producten rijk aan eiwitten. Het lijstje in mijn iPhone ziet er ongeveer als volgt uit:

Ontbijt
– Magere kwark
– Griekse yoghurt 0%
– Hüttenkäse met whey protein en bosbessen
– Bloemkoolpap

Lunch
– Omelet/roerei/spiegelei
– Rijstwafel met kipfilet/ kalkoenfilet/ rookvlees/ tonijn/ hüttenkäse/ smeerkaas
– Salade met kikkererwten
– Carpaccio
– Wentelteefjes met havermout
– Eiwit pannenkoek

Avondeten
– Vlees: kip/ kalkoen/ biefstuk
– Vis: kabeljauw/ tonijn/ zalm
– Groenten: spinazie/ broccoli/ linzen/ boekenkool/ erwten/ sperziebonen/ zwarte of bruine bonen

Tussendoor
– Gekookt ei
– Surimi sticks
– Sojabonen
– Amandelen

Healthy pleasures
– Eiwitshake
– Protein bar
– Kwarkbrood
– Beltsander brownie
– Protein cake
– Kwarktaart

Oja.. die witte eitjes waren alleen leuk voor op de foto. It didn’t fit my macros. Helaas. Omdat de healthy pleasures niet mijn eigen recepten zijn, zal je ze niet op deze blog vinden. Google het gewoon even. Welke voedingsmiddelen ben ik vergeten en mogen eigenlijk niet ontbreken op mijn lijstje? En welke recept vol eiwitten kan je me aanraden? Ik ben benieuwd naar alle tips. Word ik blij van!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *