6x verborgen dikmakers

dikmakers

Wanneer je kiest voor een verantwoorde levensstijl, is het logisch dat je de Oreo’s, paprikachips en cola laat staan. Toch zijn er veel andere, geheime dikmakers. Op het eerste gezicht lijken deze voedingsmiddelen namelijk best gezond, maar guess what.. dat zijn ze dus niet. En dat zie je op je weegschaal. Helaas. Wil je echt letten op gezonde voeding? Vergis je dan niet in de volgende producten!

Sushi

‘Ja, maar sushi is gezond hoor!’. Uhuh uhuh. Door magere ingrediënten zoals vis, komkommer en rijst lijkt sushi inderdaad verantwoord. Jammer genoeg is dit niet helemaal waar. Sushirijst wordt met suiker op smaak gebracht. Lees: véél suiker. Ook wordt vaak mayonaise toegevoegd. Een goede sushi maaltijd komt al snel uit op zo’n 1000 calorieën.

Vruchtensap

Vaak denk je gezond bezig te zijn door frisdrank te laten staan en te kiezen voor een vruchtensap. Toch zijn ook deze sapjes niet altijd even verantwoord. Sterker nog: een glas vruchtensap bevat al snel meer suiker dan drie stuks fruit! Suikers zijn niet slecht voor je, maar teveel suiker wel. Overbodig suiker bevat veel calorieën en wordt omgezet in vet. Drink dus liever groene thee (zonder suiker!) en water.

Salade

Een salade staat synoniem voor gezond. Toch? Ja, een salade die bestaat uit alleen groente wel. Maar in de meeste salades zit vaak ook kaas, spekjes of croutons. Die maken je salade behoorlijk vet. Als er ook nog eens dressing overheen zit, is je salade echt niet zo gezond meer. Een maaltijdsalade met kip bevat al snel zo’n 500 calorieën en eentje met geitenkaas ongeveer 900. Wil je een salade eten met meer dan alleen slablaadjes en komkommer? Voeg dan wat fruit of noten toe.

Broodje gezond

Wat een grapjas is de persoon die ‘broodje gezond’ heeft bedacht.  Deze broodjes zijn veel minder goed voor de gezondheid dan de naam doet denken. De rauwkost is het enige gezonde ingrediënt. Kaas, ham, wit brood en mayonaise maken het broodje alles behalve een verantwoorde keuze. Soms bevat een broodje gezond meer dan 400 calorieën! Wil je een echt gezond ‘broodje gezond’? Ga dan voor volkoren brood zonder mayonaise en boter en gebruik magere kaas. Dat maakt al een groot verschil.

Cruesli en muesli

Gezond je dag beginnen met cruesli of muesli? Ook dat valt tegen. Aan deze granen wordt veel suiker en vet toegevoegd. Ook de light versie bestaat voor een kwart uit suiker! Niks light dus, maar 450 calorieën voor 100 gram. Auch. Ontbijten met havermout is een betere keuze: het is gezond en je krijgt er lekker veel energie van.

Alcohol

Het is vast geen donderslag bij heldere hemel: alcohol is één van de échte dikmakers. Af en toe een glaasje wijn kan heus geen kwaad. Eén glas bevat zo’n 85 calorieën. Maar zeg eerlijk, hoe vaak blijft het bij één of twee drankjes? Het vervelende van alcohol is ook nog eens dat het je hongergevoel opwekt. Je grijpt dan al snel naar iets lekkers zoals chips of nootjes. Dan kan het ineens hard gaan met het aantal calorieën dat je naar binnen werkt.

Betekent dit dat je deze voedingsmiddelen vanaf nu moet laten staan? Nee joh, tuurlijk niet. Maar ben ervan bewust dat het minder gezonde producten zijn. Geniet er lekker van, maar met mate.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *